Šelmarija

Tradicionalno pustno rajanje je značilno za Kostanjevico na Krki že od leta 1854, vsako leto okoli pustnega torka. Beseda šelmarija izvira iz Schelm (zabavljač, navihanec), za pustni čas je organizirana tudi skupščina Prforcenhaus. Za pustovanje, ki traja od pustne nedelje do pepelnične srede, je značilna kovinska glava, imenovana šelma. “Zbor norcev” ima več likov: od očeta Šelme, predsednika Prforcenhausa, kanonika, guvernerja banke, do mestne gospode, purgar garde in ostalih. Guverner banke naznani novo valuto “kostanj”, s katero se lahko plačuje v kostanjeviških gostilnah.

 Povorka Kostanjevica na Krki

Dogajanje se začne v nedeljo zjutraj, ko topovska salva naznani obhod Prforcenhausa in kostanjeviške godbe na budnico po ulicah Kostanjevice na Krki. Popoldne sledi oklic kurenta in večtisočglava povorka s skupinskimi in individualnimi maskami. V ponedeljek je glavno dejanje občni zbor, kjer na zabaven način “operejo perilo” preteklega leta za ljudi iz javnega življenja v Kostanjevici na Krki. Na občnem zboru se vsako leto na najbolj demokratičen način izvoli tudi novega predsednika Prforcenhausa (mestna garda (purgar garda) ga na silo odnese na oder, kjer ga okronajo za novega predsednika). Tu gre za podobnost z ustoličevanjem karantanskih knezov, ki so jih tudi volili za čas enega leta. Večer se zaključi v Gostilni Žolnir s plesom v maskah z geslom “Do zore!”.

IMG_3431 - Kopija

V torek zjutraj odbor Prforcenhausa z goničem goni medveda, s katerim gredo po mestnih ulicah, obiščejo šolo, vrtec in nekaj hiš. Medved z globinom maže naključne mimoidoče, najraje ima mlade punce. Popoldne sledi oranje in sejanje po kostanjeviških ulicah. Otroci vlečejo plug, zadaj pa orač in sejalec posipata ulice s pepelom in semeni. Zvečer se odvije še promenadni koncert kostanjeviške godbe na pihala. V sredo sledi sklepno dejanje pustnega karnevala – pokop kurenta. Pogrebni sprevod poteka po mestnih ulicah, kjer se žalujoči ustavljajo v mestnih gostilnah in gasijo žalost. Pot se konča na južnem mostu, kjer se kurenta zakuri in ga medtem, ko mestni sodnik prebira kurentovo oporoko, spustijo v Krko. Kurent ob topovskih strelih odplava po Krki navzdol. Dan se zaključi z veselo sedmino.

Šelmarija je eno največjih in najstarejših pustnih karnevalov z bogato kulturno dediščino v Sloveniji in je vsekakor vredna ogleda.