KOSTANJEVICA NA KRKI

Kostanjevica na Krki je eno najmanjših in najstarejših slovenskih mest. Je edino mesto v Sloveniji, katerega staro mestno jedro leži na otoku reke in je kot samo mesto svetovni unikum. V preteklosti kot edino mesto na Slovenskem za obrambo ni potrebovalo obzidja. Leži pod Gorjanci v JV delu Slovenije na poti med Zagrebom in Ljubljano.

Kostanjevica na Krki otok

O zgodnji poselitvi območja pričajo dva kamnita artefakta (plošči) iz mlajše kamene dobe in prazgodovinski čoln, najden v reki Krki v neposredni bližini Kostanjevice. Mesto, kot ga poznamo danes, je vezano na srednji vek. Njegovi začetki segajo v 13. stoletje, ko je ozemlja v spodnjem delu Krke začela pridobivati dinastija Speinheim z vojvodo Bernardom na čelu, ki je tudi v največji meri zaslužen za razvoj Kostanjevice. Prvo srednjeveško ime za Kostanjevico je Landestrost, izvira iz nemščine in pomeni zaupanje, pogum dežele. V tistem času je Kostanjevica imela svojo kovnico denarja. Leta 1252 je dobila tudi mestne pravice in s tem postala prvo mesto z mestnimi pravicami na Dolenjskem.

Kostanjevica je skozi čas počasi začela zgubljati pomen v regiji. Na to so vplivale poplave, požari, kuga, turški vpadi, reformacija itd. Zaton je za nekaj časa prekinila Marija Terezija, ki je mestu leta 1774 obnovila mestne pravice. Slabše ekonomske razmere je povzročila ukinitev bližnjega samostana, ki je bil velik gospodarski partner mesta. Industrializacija v 19. stoletju je v večji meri zaobšla mesto Kostanjevica, ki je vse do današnjih časov ohranilo veliko podeželskih značilnosti.

Danes je Kostanjevica na Krki občina z okoli 2.500 prebivalci, bogato naravno, kulturno in kulinarično ponudbo in mnogo možnostmi za športne aktivnosti: jahanje, čolnarjenje, supanje, skikanje, plavanje, kolesarjenje, pohodništvo.

Dobrodošli med nami!